icon-arrow-right
HomeOver ons Nog efficiƫnter en sneller; Rebuild ECO unit

Nog efficiƫnter en sneller; Rebuild ECO unit

Actueel

Bij het ter perse gaan van de vorige Koppeling waren er reeds 20 ECO units geproduceerd. Dit proces is toen tijdelijk stil gelegd om te kijken hoe dit efficiënter, sneller en dus uiteindelijk goedkoper kan. Manager Projecten, Jasper de Vette vertelt:

“Destijds werden er drie ECO units tegelijk achter elkaar aan gebouwd. Alle onderdelen daarvoor lagen bij elkaar en er moest steeds gezocht worden naar het juiste onderdeel voor dat moment. Dat hebben we anders ingestoken. We bouwen de units nu stuk voor stuk. Dat doen we in nauw overleg met de enige leverancier die we nog voor de ECO unit hebben; Jongeneel. Alle andere leveranciers leveren aan Jongeneel en Jongeneel levert alle onderdelen in precies de goede volgorde bij ons aan. Wij zorgen voor het frame (demonteren van een oude unit), en de timmerlieden en de elektriciens bouwen daarna alles rond en op dat frame.

De unit is nog steeds hetzelfde maar we kunnen ze nu steeds sneller produceren. Zoals het er nu voorstaat wel tweemaal zo snel. En dat is nodig, want alleen al in de tweede helft van 2017 moeten er 83 units gebouwd worden.

Proces optimaliseren

Gaandeweg kregen we het proces steeds beter in de vingers. Zo hebben we zelf een speciale kar ontwikkeld waarin alle onderdelen op de juiste volgorde liggen voor de bouw. Dat scheelt tijd. Ook hebben we een tool bedacht waarmee de elektriciens een wand alvast kunnen voorbereiden terwijl de timmermannen nog met het frame bezig zijn. Op het moment dat die desbetreffende wand aan de beurt is wordt deze met een speciale constructie in het frame gehesen, met elektra en al. En

tot slot scheelt het heel veel in de afstemming dat we niet meer werken met losse stoffeerders of dakdekkers. Wij krijgen nu alles zo kant en klaar mogelijk aangeleverd en doen de rest zelf. De productie draait dus continue gestaag door, zonder dat we hoeven te wachten op externen.

Teamwork Makes the Dream Work

Intussen is het bouwproces nog steeds aan het versnellen. We produceren nu vier units in de week in plaats van de oorspronkelijke twee en we hopen binnenkort vijf stuks per week te halen. Dat willen we doen door nog meer prefab onderdelen te gebruiken, bijvoorbeeld onderdelen die al in de juiste kleur geschilderd zijn zodat dit niet meer achteraf hoeft te gebeuren. Zo’n resultaat wordt natuurlijk alleen gehaald door de inzet en energie van een goed team. We overleggen intensief met de timmerlieden en elektriciens en iedereen draagt ideeën aan ter verbetering. Onder bezielende leiding van projectleider Wouter Peters haalt

het team alles uit de kast om het bouwproces nog verder te optimaliseren. Dit tastbare en concrete resultaat geven ons enorm veel energie. Het motiveert het team om te blijven verbeteren. Dus die 83 stuks gaan we dit jaar zeker af krijgen!” besluit hij tevreden.

+