icon-arrow-right
HomeWessel - opleiding technische bedrijfskunde nr.6

Wessel maakt het bij VSM

Groeien binnen ons bedrijf? Dat stimuleren we graag. Bijvoorbeeld door een opleiding mogelijk te maken. Een goed voorbeeld is Wessel Vuijk Noorland. Al zeven jaar werkt hij als monteur bij VSM. In die periode rondde hij mbo-opleidingen van niveau twee tot en met vier af. Nu richt hij zich op een hbo studie technische bedrijfskunde. Een mooi moment om hem te vragen naar zijn ambities.

wessel

Gefeliciteerd Wessel! Binnen één jaar haalde je vorig jaar je propedeuse. Hoe is je dat gelukt?

 

“Dat klopt, bedankt. Het is veel, zo’n studie naast werk, maar ik leer er enorm veel van. Dat maakt het erg leuk. En als je er eenmaal mee bezig bent, went het snel genoeg.”

 

Hoe kwam je bij deze opleiding terecht?

 

“Toen ik klaar was met het mbo wist ik dat ik nog verder wilde leren. Dat besprak ik met mijn manager. Hij vroeg me wat voor vervolgopleiding ik zou willen. Ik koos voor technische bedrijfskunde. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar bedrijfsprocessen, en naar waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Daar past die opleiding goed bij. En de opleiding past ook goed bij een bedrijf als VSM.”

 

Hoe reageren collega’s op jouw studies?

 

“Heel leuk. Sommigen maken er wel grapjes over. Maar de meesten zien ook wel dat ik me zo kan ontwikkelen. En dat het bedrijf waarvoor we werken dat graag stimuleert.”

 

Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd?

 

“Ik merk dat mijn inzicht is veranderd. Daardoor reageer ik anders op bepaalde situaties. Hier binnen het bedrijf worden allerlei besluiten gemaakt. Sommige besluiten roepen weerstand op. Door mijn studie kan ik zulke situaties nu beter beoordelen. Soms is één minder populaire oplossing wel van belang voor het voortbestaan van het bedrijf. Ik zie het grotere plaatje, oordeel minder snel.”

Stel: een andere collega wil ook een opleiding gaan doen. Hoe pakt hij of zij dat het beste aan?

 

“Voorop staat dat je zelf je best doet in het bedrijf. Dan heb je namelijk ook iets te wensen. En geef aan wat je zou willen. Maak het bespreekbaar. Ik heb altijd gezegd dat ik door wilde leren. Als je laat zien dat je je wilt ontwikkelen, is daar echt wel ruimte voor.”

 

Hoe zie jij je toekomst bij VSM?

 

“Eerst maar eens deze studie afronden. Dat duurt na dit studiejaar nog twee jaar. Misschien ga ik daarna nog wel een studie doen. Maar dat weet ik nu nog niet. Natuurlijk zou ik ook iets anders willen gaan doen binnen het bedrijf. Iets waarbij ik wat ik heb geleerd kan inzetten voor VSM. Zodat ik iets teruggeef, als dank voor de kansen die ik hier krijg.”

 

En als je mag dromen?

 

“Dan zie ik een managementfunctie wel zitten. Ik vind bedrijfsprocessen interessant. En ik werk graag met mensen. Dus zo’n baan past daar goed bij. Dat zou wel echt een droom zijn.”

Alexander Beks (Category Manager) begeleidt Wessel tijdens zijn studie:

 

“Als bedrijf haal je graag het beste uit je personeel. Zodat iedereen zich kan ontwikkelen in de richting van wat ze willen en kunnen. Daarom is het stimuleren van zo’n opleiding zo belangrijk.

 

Met Wessel is het erg prettig samenwerken. Hij snapt goed wat er speelt binnen VSM. Wat hij tot nu toe laat zien is heel goed. En dat hij in één jaar zijn propedeuse heeft gehaald, is echt een knappe prestatie. Zeker bij zo’n deeltijdopleiding. Ik heb hem zien groeien in het afgelopen jaar.

 

Tijdens onze gesprekken stel ik vooral vragen. Hij neemt het initiatief voor contact. Ik ga hem ook niet achter de broek zitten. Hij moet het zelf doen. Ik stuur niet, maar laat hem zelf met oplossingen en antwoorden komen.

 

Voor andere collega’s die ook een opleiding willen doen is mijn advies: vertel het. Laat de wil zien en maak zelf alvast een plan. En mocht het onverhoopt niet lukken via het bedrijf, onderzoek dan hoe je het zelf toch voor elkaar krijgt. Zo deed ik dat zelf tien jaar geleden ook. En het is nog steeds een van de beste keuzes die ik toen gemaakt heb.”

+