icon-arrow-right
HomeToxic - nr.5

Informatie en instructie gevaarlijke stoffen voor alle collega’s beschikbaar

Sinds een aantal maanden werkt VolkerWessels met Toxic. Ook VSM. Toxic is een soort bibliotheek over alle gevaarlijke stoffen die in ons bedrijf aanwezig zijn. Zo hebben we per gevaarlijke stof altijd snel het meest actuele veiligheidsinformatieblad bij de hand. Ook vind je in Toxic werkinstructies voor de verschillende gevaarlijke stoffen. Vanaf nu kan iedere VSM-collega voor meer informatie via Sharepoint in Toxic terecht. 

Toxic

Gevaarlijke stoffen zijn schadelijk voor mens of milieu. Bijvoorbeeld omdat ze explosief, giftig of kankerverwekkend zijn. Als organisatie nemen we daarom maatregelen om blootstelling zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Goede, volledige en up-to-date informatie helpt daarbij. Toxic is overal beschikbaar. Of je nu op kantoor werkt, thuis of vanaf je tablet op de werkplaats.

 

 

Veiligheidsinformatie

 

Stel je voor: je bestelt een blik verf via de afdeling inkoop. Bij het blik zit dan altijd een veiligheidsinformatieblad. Dat is de leverancier verplicht. In dit document staat informatie over de risico's van een gevaarlijke stof of preparaat. Ook staan er aanbevelingen op voor veilig gebruik.

 

In Toxic staan alle veiligheidsinformatiebladen die VSM gebruikt bij elkaar. In de bibliotheek is altijd de meeste recente versie voorhanden. Dit is handig voor onze BHV’ers, en voor hulpverleners. Maar ook voor andere collega’s kan het interessant zijn. Je kunt bijvoorbeeld instructies opzoeken, als je zelf met een gevaarlijke stof gaat werken. Deze informatie is voor alle medewerkers van VSM beschikbaar.

 

Werkinstructies

 

Een ander onderdeel van Toxic is de werkinstructiekaart. Hierop staat per gevaarlijke stof hoe je er op je werkplek veilig mee omgaat. Wat is de eigenschap van de stof? Wat zijn de risico’s? En wat kun je doen om zo veilig mogelijk met de stof te werken?

 

De werkinstructiekaarten zijn handig voor werkvoorbereiders. Zo weten ze meteen voor welke persoonlijke beschermingsmiddelen ze moeten zorgen. Ook voor teamleiders en monteurs in de werkplaats en op locatie zijn de werkinstructiekaarten onmisbaar.

 

 

 

Gevaarsymbolen

Meer informatie

 

In de komende periode zorgt de afdeling KAM voor uitleg over Toxic. Onder meer voor de BHV’ers in ons bedrijf, en voor collega’s op de werkplaats. Heb je voor die tijd een vraag? Neem dan alvast contact op met afdeling KAM.

 

+