icon-arrow-right
HomeKraanmachinisten in opleiding nr. 6

Kraanmachinisten in opleiding

“Als ik een vraag heb, staat er altijd wel iemand voor mij klaar.”

 

In ons bedrijf leiden we mensen graag zelf op. Zo weten we zeker dat nieuwe medewerkers goed mee kunnen draaien. Leren in de praktijk is voor sommige beroepen hard nodig. En het is erg leerzaam. Ian Spaans en Casper Kraaijveld zijn allebei kraanmachinist in opleiding. Hoe bevalt het hen bij VSM?

ian 2

Ian Spaans

Ian Spaans werkt nu twee jaar bij VSM. Hij begon hier in 2018, op zijn zestiende:

 

“Al van kleins af aan ben ik gefascineerd door grote machines. En door kranen. Dat komt denk ik door mijn vader. Die werkte zelf 25 jaar lang als torenkraanmachinist bij VSM. Ik mocht dan wel eens mee. Zit je ineens op vijftig meter hoogte. Een machtig gevoel!

 

Het werken bij VSM is voor mij tot nu toe een geweldige ervaring. Ik leer enorm veel. In het begin werkte ik vooral bij de buitenploeg, onder de kraan. Nu doe ik ook rijervaring op. Inmiddels heb ik mijn papieren gehaald voor de mobiele kraan. Ik heb hier heel fijne collega’s. Als ik een vraag heb, staat er altijd wel iemand voor mij klaar.

 

Tot nu toe werkte ik vier dagen in de week. Eén dag in de week zat ik op school. Daar leren we vooral over theorie. Op school staat wel een kleine graafmachine. Maar uiteindelijk leer in toch echt het meest bij VSM. Mijn opleiding is bijna afgerond. Nog één laatste presentatie, en dan is het afgelopen!

 

Als je mij over vijf jaar spreekt, hoop ik dat ik nog steeds bij VSM werk. Je leert hier elke dag. Het lijkt me heel gaaf om aan windmolens mee te werken. Of aan projecten met meerdere kranen op één put. Ook boringen en wegenbouw projecten zoals de A4 in het verleden lijken me interessant. Ik heb er erg veel zin in om straks fulltime aan de slag te gaan!”

Casper Kraaijveld

Casper Kraaijveld liep al eerder stage als monteur in onze werkplaats. Op 7 september is hij gestart als machinist in opleiding:

 

“Mijn vader is kraanmachinist bij VSM. Via hem kende ik het bedrijf dus al een beetje. Met grote machines werken vind ik prachtig. En zo’n kraan is natuurlijk extra spannend!

 

Op dit moment werk ik mee op de werf, met transport. Vrachtwagens lossen, spullen netjes wegzetten. Dat soort dingen. Ook loop ik regelmatig mee onder de kraan. Ik help de kraanmachinist op de grond bij hijswerkzaamheden. Af en toe bestuur ik de kraan al zelf - onder begeleiding natuurlijk.

 

Werken bij VSM is hartstikke super. Het is gezellig. Ik heb leuke collega’s en ik word goed begeleid. Ik leer hier veel, dat merk ik nu al.

 

Mijn opleiding duurt twee of drie jaar. Dat tempo kan ik zelf bepalen. Als ik straks klaar ben, zou ik graag meewerken aan het bouwen van huizen. Ook bruggen hijsen lijkt mij erg gaaf.”

casper 2
+